top of page

Punoittava ja herkkä iho

Punoittava ja herkkä iho voi olla haasteellinen vaiva, mutta oikeanlaisella hoidolla voimme vähentää ärsytystä ja parantaa ihon kuntoa. Herkistynyt iho saattaa olla reaktiivinen ympäristön tekijöille, kuten äkillisille lämpötilan muutoksille, kosketukselle, voimakkaille tuoksuille tai tietyille kosmetiikkatuotteille. Lisäksi punoittava ja herkkä iho voi liittyä couperosaan tai ruusufinniin. On tärkeää huomata, että herkkä ja punoittava iho voi olla seurausta monista tekijöistä, kuten esimerkiksi perinnöllisyydestä, ympäristötekijöistä, ruokavaliosta, stressistä ja ihonhoidon vääränlaisista rutiineista.

IMG_2055.JPG

Oireet

Herkkä ja punoittava iho voi ilmetä erilaisina oireina, jotka voivat vaihdella yksilöittäin. Tyypillisiä herkän ja punoittavan ihon oireita voivat olla:

 

Punaisuus ja lehahtelu: Iho voi olla jatkuvasti tai ajoittain punoittava, erityisesti kasvojen alueella.

Kuumotus: Herkkä iho voi tuntua lämpimältä tai kuumottavalta ilman näkyvää syytä.

Kutina: Iho saattaa olla herkkä ja reagoida kutinalla erilaisiin ärsykkeisiin.

Kirvely: Iho voi kirvellä tai tuntua epämukavalta, erityisesti voimakkaan tuulen, auringonvalon tai kosmetiikkatuotteiden käytön jälkeen.

Näppylät tai paukamat: Herkkä iho saattaa reagoida erilaisiin ärsykkeisiin muodostamalla näppylöitä tai paukamia.

Kuivuus: Iho saattaa olla herkästi kuiva ja reagoida voimakkaasti ympäristön kuivuuteen.

Reaktiivisuus: Iho alkaa oireilla herkästi sekä ulkoisista että sisäisistä ärsykkeistä. 
Couperosa: Hiusverisuonet laajenevat ja tulevat näkyviin ihon pinnalle, aiheuttaen haalenematonta punoitusta. Tyypillisimpiä alueita ovat nenänpielet, posket ja leuka.

Hoito

Herkän ihon hoitaminen vaatii hellävaraista lähestymistapaa. Ihon vahvistaminen ja suojakerroksen palauttaminen ovat avainasemassa ongelman ratkaisussa. Ehyt suojakerros pitää kosteuden ihon sisällä ja toimii kilpenä ulkoisia hyökkäyksiä vastaan. Alkuun vahvempia aktiiviaineita tulee välttää, sillä ne voivat aiheuttaa turhaa reaktiivisuutta herkistyneelle iholle. Kotihoidossa suosittelemme medikaalista ihonhoitoa niiden tehokkaasti rauhoittavien vaikutusten vuoksi. Suosittelemme calming -tuotteita ZO Skin Health ja AlumierMD -sarjoilta. 

Punoittavan ihon hoidossa on tärkeää tunnistaa siihen johtaneet tekijät, kuten talin tuotanto, kuivuus, tulehdus tai herkkyys. Asiantuntijamme rakentavat ihosi ongelmien pohjalta sopivan kotihoito-ohjelman. 

 

Klinikkahoidoista suosittelemme herkän tai punoittavan ihon hoitoon pHformulan CR -pinnoitushoitoa, AlumierMD Radiant 30 -kemiallista kuorintaa, ZO Restorative Peeliä, mesoterapia -hoitoja, S.E.A.S.O.N.A.L. Skin -hoitoa talvi-aikaan, skinboostereita, Profhiloa, sekä Lumecca IPL -hoitoa. 

 

Lisäksi aurinkosuojatuotteiden säännöllinen käyttö on tärkeää, sillä auringon UV-säteily voi pahentaa herkän ihon tilaa.

Klinik Linnea suosittelee

Suosittelemme herkälle iholle hoitoja, jotka kosteuttavat ja vahvistavat ihoa. On tärkeää huomioida ihon häiriötilojen, kuten herkistymiseen tai punoitukseen johtaneet syyt ja ihotyyppi. Ihon herkkyystila on hoidettava ensin, jotta pääsemme siirtymään ihoa enemmän aktivoiviin hoitoihin. Asiantuntijamme Klinik Linneassa ovat valmiita tarjoamaan yksilöllistä neuvontaa ja hoitoja herkälle iholle, jotta voimme yhdessä saavuttaa tasapainoisen ja terveen ihon.

bottom of page