top of page

PRP eli Plasmahoito

Onko ihollasi kuivuutta, velttoutta, ryppyjä tai juonteita? Kärsitkö esimerkiksi arvista tai hiustenlähdöstä? Haluatko parantaa kokonaisvaltaisesti ihosi laatua, aktivoida ihon kasvutekijöitä sekä solujen uudistumista mahdollisimman luonnollisin keinoin? PRP:ssä, eli niin sanotussa vampyyrihoidossa, hyödynnetään asiakkaan omaa plasmaa, jolla saadaan monipuolisia etuja ihonhoidossa ja muun muassa hiustenlähdön apuna.

 

PRP hoito on luonnollinen ja tehokas hoitomuoto joka perustuu verihiutalerikkaaseen plasmaan. PRP (platelet-rich plasma) on autologien biologinen verituote joka sisältää runsaasti kasvutekijoitä ja muita bioaktiivisia molekyylejä, joilla on tärkeä rooli solujen lisääntymisen, kudoskasvun, kollageenisynteesin ja uudissuonittumisen stimuloimiseen. Kiinnostus PRP hoitoja kohti on alkanut jo 1970-luvulla ja 1980-luvulla kliiniset tutkimukset raportoivat hoitomuodon käyttöä haavojen parantamisen ja luun muodostuksen stimuloimiseen.

 

Plasmahoito tarjoaa uuden terapeutisen lähestymistavan, jolla puututaan pitkittyneen tulehdukseen ja/tai muuttuneiden signaalireittien aiheuttamien kudosvaurioiden tai haavojen parantamiseen muuttamalla kasvutekijöiden ja muiden kudosvauriokohdissa olevien molekyylien tasapainoa, mikä stimuloi kudoksen uudelleenrakentamisen. Lähestymistapa on minimaalisesti invasiivinen. Autologisena tuotteena PRP on luonnostaan turvallinen, ilman mahdollisia imunologisia reaktiota tai tartuntataudin riskejä. 

Mikä hoito on?

Ikääntyessä ihon pintaverenkierto heikkenee, kollageenin ja elastiinin tuotanto vähenee ja ihon toiminnot hidastuvat. PRP (platelet rich plasma) on luonnollinen ja tehokas hoitomuoto, joka perustuu verihiutalerikkaan plasman kykyyn tuoda iholle runsaasti kasvutekijöitä ja muita bioaktiivisia molekyylejä. Näillä aktiiviaineilla on tärkeä rooli solujen lisääntymisen, kudoskasvun, kollageenisynteesin, elastiinin, hyaluronihapon sekä uudissuonittumisen stimuloimiseen. Hoidon seurauksena asiakkaan oman veriplasman kasvutekijät saavat ihosolut uudistumaan ja vilkastuttavat ihon mikroverenkiertoa. Esteettisten hyötyjen lisäksi kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet sen edut myös mm. kudosvaurioiden, kuten haavojen paranemisen edistämisessä. PRP-hoitoa voi myös käyttää muiden hoitomuotojen ohella.

 

Hoidossa asiakkaalta otetaan verinäyte ja PRP-liuos valmistetaan erottelemalla verihiutaleet ja plasma veren muista komponenteista. Valmis plasma viedään ihoon mesoterapian kaltaisesti, pieniä injektioita käyttäen. Hoito voidaan suorittaa manuaalisesti neula-ruisku-tekniikalla, mesogun -mesoterapialaitteella tai osana mikroneulaushoitoa.

 

PRP:ta valmistetaan erottamalla verihiutaleet ja plasma muista veren komponenteista. Valmistusmenetelmä vaikuttaa tuotteen lopulliseen koostumukseen, verihiutaleiden pitoisuuteen. PRP:n parantavat ja regeneratiiviset vaikutukset liittyvät kasvutekijöihin ja muihin bioaktiivisiin molekyyleihiin mitkä varastoituvat verihiutaleisiin tai ovat plasmassa. PRP:ssa olevien kasvutekijöiden pitoisuus riippuu valmistustavasta ja PRP:n laadusta (hiutaleiden laatu, leukosyyttien läsnäolo). Sen lisäksi kasvutekijöiden ja sytokiinien pitoisuus PRP:ssa saattaa vaihdella yksilöiden välillä.

 

Tärkeimmät verihiutaleista vapauttavat kasvutekijät ja niiden biologiset aktiivisuudet:

PDGF (Platelet Derived Growth Factor)

  • Solujen kasvu, uudissuonittuminen ja verisuonten korjaaminen, kollageeni tuotanto 

VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor)

  • Angiogeneesin edistäminen, haavan paranemisen edistäminen

EGF (Epidermal Growth Factor)

  • Edistää epiteelisolujen kasvua, angiogeneesia, edistää haavan paranemista

FGF (Fibroblast Growth Factor)

  • Haavan paranemisen epitelisaatio vaiheessa läsnäoleva kasvutekijä. Keratinosyytit peittävät haavan muodostaen epiteelin.

IGF (Insulin like Growth Factor)

  • Solujen kasvun säätely

TGF-B (Transforming Growth Factor Beta)

  • Epiteelisolujen ja verisuonten endoteelisolujen kasvu ja neogeneesi, haavan paranemisen edistäminen 

CTCF (Connective Tissue Growth Factor)

  • Edistää angiogeneesia, ruston regeneraatiota sekä verihiutaleiden kiinnittymistä

KGF (Keratinocyte Growth Factor) 

  • Uusien keratinosyyttien syntyminen ja kasvu

Millaisia tuloksia hoidolla saadaan aikaan?

Hoidon tuloksena ihon kokonaislaatu paranee, ihon kosteustasapaino kohenee, juonteet, rypyt ja arvet tasaantuvat, ihosta tulee kimmoisampi ja joustavampi. Hoidolla on talineritystä tasapainottavia ja antimikrobisia ominaisuuksia. Ihon toimintojen aktivoiduttua ilmeestä tulee virkeämpi ja nuorekkaampi. Hoito sopii erinomaisesti myös silmänympärysihon vahvistamiseen ja elvyttämiseen.

 

Hiustenlähdön ennaltaehkäisyssä ja hoidossa PRP aktivoi karvatuppea ja parantaa hiuspohjaa verenkiertoa - tuloksena vahvempi, tiheämpi ja aktiivisempi karvankasvu. PRP:tä käytetään myös Alopecian hoidossa.

 

Plasmahoitoa voidaan käyttää muiden aggressiivisempien hoitojen, kuten laserin tai syvien kemiallisten kuorintojen jälkihoitona edistämään toipumista ja tuloksia. Erityisesti hiustensiirron jälkeen plasmahoitosarjan tekeminen on suositeltavaa operatiivisen hoidon tulosten takaamiseksi.

 

Hoidon seuraamuksena potilaan oman veriplasman kasvutekijät saavat ihosolut uudistumaan ja vilkastuttavat ihon mikroverenkiertoa. Hoidon vaikutukset näkyvät noin kolmessa viikossa ja kuukauden välein toteutettujen 2–3 tehostuskerran jälkeen tulokset kestävät jopa kaksi vuotta!

Mitä hoitoon sisältyy?

Hoitoon sisältyy konsultaatio, ihon puhdistus, verinäytteen otto, PRP:n valmistus, PRP:n injisointi ihoon, suojaavat lopputuotteet sekä rentouttava & palauttava Klinik Linnea -hetki.

Kenelle hoito sopii?

Hoito sopii kaikille täysi-ikäisille, jotka kaipaavat luonnollista mutta tuloksellista ihonhoitoa, ilman synteettisiä ainesosia. Hoito sopii myös hiusten siirron jälkeen tai androgenisen alopecian hoitoon. 

 

Käyttöaiheet:

Akne arvet, atroofiset arvet

Alopecia, hiustenlähtö

Ihon veltostuminen

Ihon laadun paraneminen

Juonteiden ja syvien ryppyjen tasoittaminen

Aggressiivisten hoitomuotojen (laser, syvät kuorinnat) jälkihoito

Silmänympärysihon hoito

Liittyykö hoidon tekemiseen rajoituksia?

Hoitoa ei suositella henkilölle, jolla on verisyöpä tai ihosyöpä hoidettavalla alueella, C-hepatiitti, HIV tai AIDS, verenohennuslääkettä vaativa sydän- ja verisuonisairaus, verihiutaleiden toimintahäiriön oireyhtymä (esim. Von Willebrandin tauti), kriittinen trombosytopenia tai akuutti infektio. Hoitoa ei tehdä raskaana oleville tai imettäville. Jos sinulla on kysyttävää hoidon soveltuvuudesta juuri sinulle, voit olla yhteydessä suoraan Klinik Linnean henkilökuntaan.

 

Absoluuttiset vasta-aiheet:

– Verihiutaleiden toimintahäiriön oireyhtymä

– Kriittinen trombosytopenia

– Hemodynaaminen epävakaus

– Vaikeat aineenvaihdunta- tai systeemiset häiriöt

– Septikemia

– Akuutti/paikallinen infektio toimenpide kohdassa

– Potilas ei halua ottaa riskejä 

–Yliherkkyys jollekin ainesosalle, mukaan lukien HA

 

Suhteelliset vasta-aiheet:

– Tulehduskipulääkkeiden jatkuva käyttö 48 tunnin sisällä toimenpiteestä

– Muiden verihiutaleiden toimintaa muuttavan lääkkeen (lääkkeiden) tai ravintolisän (lisäaineiden) jatkuva käyttö 3 päivän sisällä toimenpiteestä

– Kortikosteroidi-injektio hoitokohtaan kuukauden sisällä toimenpiteestä

– Kortikosteroidien systeeminen käyttö 2 viikon sisällä toimenpiteestä

– Tupakointi

- Äskettäinen kuume tai sairaus

– Pahanlaatuiset sairaudet, erityisesti ne, jotka vaikuttavat vereen, luuytimeen tai luihin, ja syövät metastaattisessa vaiheessa

- Autoimmuunisairaudet, joihin liittyy vasta-aineita ja jotka ovat eteneviä (Hashimoto, nivelreuma, lupus jne.)

– Hyytymishäiriö

– Hemoglobiinimäärä < 10 g/dl – Verihiutalemäärä < 105/ µl

 

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi, potilaan tulisi olla 10 pv ennen ja 20 pv toimenpiteen jälkeen käyttämättä NSAID-lääkityksiä. Kipulääkkeenä voi käyttää Parasetamolia.

Paranemisaika

Hoidossa ei ole varsinaista palautumisaikaa. Injektiohoidoissa on kuitenkin aina syytä varautua ihon kevyeen punoitukseen. Kevyt turvotus ja mustelmat ovat mahdollisia. Suurin osa asiakkaista voi palata normaaleihin rutiineihin välittömästi hoidon jälkeen.

Tulosten ylläpito

Optimaalisimmat ja pitkäkestoisimmat tulokset saadaan sarjahoidolla. Suosittelemme toteuttamaan PRP-hoitoa 6-10 kerran sarjana, 3-4 viikon hoitoväleillä. Tämän jälkeen ylläpitohoidot 2-3 kertaa vuodessa. Sarjahoidon määrä suunnitellaan tarkemmin aina ihosi tarpeiden mukaan konsultaatiossa Klinik Linnean ihoammattilaisen kanssa. Hoidon vaikutukset näkyvät noin kolmessa viikossa.

 

Muistathan huolehtia ihostasi myös kotihoitotuotteilla. Kotihoito parantaa entisestään hoidon tuloksia ja myös ylläpitää niitä. Klinik Linnea suosittelee laadukkaita ZO Skin Health tai AlumierMD-tuotteita kotihoitoon.

Potilastietojen kerääminen

Botuliinihoitojen, PRP-hoitojen, luokan 4 laserhoitoihin kirjaamiseen on käytössämme Acute -potilastietojärjestelmä (eArkisto, eResepti). Acute on kattava, tietoturvallinen ja Kelan Kanta-sertifioitu A-luokan potilastietojärjestelmä.

 

Yrityksemme lain mukaiset perusteet ylläpitää potilasrekisteriä ja kerätä sekä käsitellä henkilötietoja löytyvät laeista: 785/1992 Laki potilaan asemasta ja oikeuksista, 152/1990 Laki yksityisestä terveydenhuollosta ja 94/2022 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista. 

 

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (784/2021 asiakastietolaki) on astunut voimaan marraskuussa 2021. https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210784#Pidm45843170310640

Kyseisen lain mukaan terveydenhuollon palveluntuottajan, joka käyttää sähköistä potilastietojärjestelmää, on liityttävä valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen käyttäjäksi (KANTA-arkisto) ja näin ollen käytössä oleva järjestelmämme Acute on Valviran hyväksymä ja Kanta -yhteensopiva. Luovutamme Botuliinihoitojen, PRP-hoitojen, luokan 4 laserhoitojen potilastiedot Kanta-arkistoon. Potilas voi myös katsoa ja hallita Omakanta-palvelussa potilastiedon arkistossa olevia potilasasiakirjamerkintöjä.

 

Järjestelmään tulee näkyviin asiakkaan henkilötunnus, nimi, yhteystiedot, osoite, sekä hoitotiedot tarvittavilta osin. Kirjaukset tapahtuu henkilökohtaisesti toimenpiteen suorittaneen tahon toimesta, hänen omalla nimellään ja ammattitunnuksellaan. Järjestelmässä on mahdollisuus tarkistaa, kuka asiakkaan tietoja on tarkastellut. 

 

Valmistauduthan hoitoon saapuessa esittämään selvityksen henkilöllisyydestäsi. Ota siis todistus henkilöllisyydestäsi mukaasi (esim. kela-kortti tai ajokortti).

bot2.jpeg
bottom of page